Lectura rapida: Cum sa memorizezi fara efort si pentru totdeauna

Exista mai multe metode de a memoriza o informatie: de la o banala invatare pe de rost pana la mai complicate — de exemplu, utilizarea metodei asociatiilor, sau copierea textului mai intai cu mana dreapta, apoi cu mana stanga.

Cercetatorii de la Universitatea din Baylor au ajuns la concluzia ca reproducerea celor vazute sau citite – e mai efectiva decat orice alta varianta.

In experimentul Universitatii Вaylor au participat studenti de 21 de ani, pe care i-au impartit in 3 grupuri a cate 20 de oameni. Timp de jumatate de ora li se aratau fragmente din 40 de filme, fiecare cu o lungime de 24 de secunde.

Pentru experiment s-au selectat niste imagini putin cunoscute. Clipurile contineau scene din viata de zi cu zi: o familie sta la masa sau copiii se joaca in parc. Apoi, savantii le puneau studentilor intrebari despre cele vazute. Intre vizionare si momentul interogarii treceau de la cateva minute pana la cateva saptamani.

Experimentul era menit sa determine cat de bine memorizau participantii la experiment subiectul in intregime al clipului, dar si detaliile separate (sunetul, culorile, gestele), care ajuta la interpretarea repetata in minte a celor vazute, in toate detaliile si culorile.

Savantii au ajuns la urmatoarea concluzie:

Nu este de mirare ca, cu cat mai mult timp trecea, cu atat mai putin isi aminteau participantii la experiment subiectul fragmentelor, al detaliilor. Mai mult ca atat, detaliile erau uitate mai repede decat tema centrala a clipului.

Celui de-al doilea grup de studenti, inainte de a le pune intrebari, li se faceau niste sugestii (de exemplu, titrele de la inceput sau o parte din screenshot cu un cadru), astfel incat ei reproduceau mai exact detaliile. Dar si amintirile acestora despre subiectul principal erau aproximativ la fel ca si la primul grup, caruia nu li s-a facut nici o sugestie.

Cel mai bine s-a discurcat cu aceasta sarcina grupul trei. Participantii acestuia isi povesteau unul altuia fragmentele din continut imediat dupa translare. Ca rezultat, ei au reusit sa memorizeze mai bine subiectul si unele detalii mici.

Din spusele savantilor, pentru a povesti, studentii au nevoie de mai mult efort decat pentru a reciti sau asculta din nou textul, dar in schimb si rezultatul e mai bun. De aceea, ei recomanda, de exemplu, sa inventam si sa scriem intrebari legate de subiectul celor citite sau vazute si mai tarziu, tot noi sa raspundem la ele.