În Italia, alimentele nevândute nu vor mai fi aruncate la gunoi! Acestea vor fi oferite săracilor!

În Italia, alimentele nevândute nu vor mai fi aruncate la gunoi! Acestea vor fi oferite săracilor!

Italia introduce o nouă abordare pentru eliminarea resturilor alimentare. Autoritățile propun ca în loc să arunce rămășițele alimentare, întreprinderile să ofere produsele care nu au fost vândute în scopuri caritabile.

Avantajele ecologice, economice și morale sunt evidente, astfel încât proiectul de lege a primit un sprijin larg din partea tuturor partidelor politice. Următorul pas va fi cadrul legislativ și tehnic, care va servi ca un impuls pentru schimbarea modelului actual de neglijență față de resturile alimentare. În Italia, alimentele nevândute nu vor mai fi aruncate la gunoi! Acestea vor fi oferite săracilor!

Alte țări, precum Franța, stimulează întreprinderile prin amenzi. Acolo, pur și simplu este interzis să se arunce mâncarea. În schimb, întreprinderile trebuie să ofere resturile de produse băncilor alimentare sau altor organizații de caritate.

Italia însă adoptă o abordare diferită. În prezent, statul cheltuiește peste 13 milioane de dolari pentru gestionarea deșeurilor.

În loc să impună amenzi, autoritățile vor oferi stimulente fiscale pentru colectarea gunoiului companiilor care participă la această inițiativă. Toate produsele donate de întreprinderi trebuie să fie înregistrate, astfel încât compania să poată obține beneficii fiscale.

„Problema este simplă – noi pierdem mâncarea, în timp ce oamenii săraci mor de foame.”

Și danezii sunt niște susținători înrăiți ai acestei mișcări, iar unii oameni chiar preferă să facă cumpărături în magazinele de „deșeuri alimentare”, și nu în cele obișnuite. În Italia, alimentele nevândute nu vor mai fi aruncate la gunoi! Acestea vor fi oferite săracilor!

Ar trebui să clarificăm ce fel de „deșeuri alimentare” vor fi distribuite săracilor. Marea majoritate a acestor produse sunt complet comestibile atunci când ajung la gunoi.

De exemplu, dacă orezul alb este etichetat greșit ca orez basmati, acesta este un deșeu alimentar. Dacă o legumă este deformată, aceasta este un deșeu alimentar. Dacă ambalajul este cu eticheta ruptă – deșeu alimentar.

Alimentele sunt irosite și aruncate la fiecare etapă a lanțului de aprovizionare: la nivel agricol, în procesul de prelucrare și stocare, când ajung la magazinul alimentar și după ce sunt cumpărate de consumatori. În Italia, alimentele nevândute nu vor mai fi aruncate la gunoi! Acestea vor fi oferite săracilor!

Fiecare etapă a lanțului de aprovizionare necesită o abordare deosebită de reducere a deșeurilor. Încurajarea întreprinderilor de a distribui alimentele nerealizate organizațiilor de caritate în schimbul coșului de gunoi este cea mai corect alegere!

Sursa