Cum sa folosesti cartofii. Moduri de utilizare mai putin cunoscute

Cum sa folosesti cartofii. Moduri de utilizare mai putin cunoscute

Cartoful este un ingredient de baza in multe bucatarii ale lumii. Poate fi preparat in zeci de moduri delicioase. Are el, insa, alte utilitati? Raspunsul este da. Cartoful poate fi folosit si pentru curatarea anumitor suprafete, ca tratament impotriva arsurilor solare sau pentru curatarea argintului. Si asta nu e tot!

Cum sa folosesti cartofii. Moduri de utilizare mai putin cunoscute:

1. Curatarea ruginei. Multe metale ruginesc si este absolut normal sa se intample asta. Intrebarea e cum rezolvi problema? In mod surprinzator, un cartof te poate ajuta:

– taie cartoful pe jumatate;

– inmoaie cartoful pe partea cu taietura in bicarbonat de sodiu/sare de masa/detergent de vase;

– freaca zona ruginita cu cartoful inmuiat;

– clateste obiectul curatat cu apa calduta si lasa-l la uscat. Va straluci ca nou!

2. Tratarea arsurilor, mai ales cele solare:

– spala cativa cartofi;

– taie cartofii in felii cat se poate de subtiri;

– aplica feliutele de cartof pe zona afectata;

– lasa cartoful sa actioneze 10-15 minute;

– indeparteaa feliile de cartof si clateste pielea cu apa rece;

– feliile de cartof nu actioneaza la fel de eficient impotriva arsurilor provocate de lichide fierbinti(apa clocotita de exemplu). Pentru astfel de arsuri, foloseste piure de cartofi cruzi. Pur si simplu da cartoful prin blender, apoi aplica piureul obtinut pe pielea arsa. Lasa piureul sa isi faca efectul. Durerea va disparea in cam circa 10 minute sau in cateva ore, daca arsura e mai grava. Schimba piureul cand se maroneste. Nu uita: cu cat actionezi mai rapid, cu atat rezultatul va fi eficient.

3. Eliminarea petelor de pe diverse tesaturi:

– spala cativa cartofi si da-i prin razatoare intr-un castron umplut cu 0,5 litri de apa;

– scoate cartoful ras si adauga aceeasi cantitate de apa. Asteapta 10-15 minute;

-inmoaie un burete de vase in apa de cartofi;

– freaca tesatura cu acest burete , apoi spal-o cu apa rece;

– in cazul in care te-ai patat pe maini cu fructe de padure, sfecla rosie sau alte alimente, pur si simplu taie un cartof crud pe jumatate si freca-ti pielea cu el.

4. Curatarea pantofilor din piele. Daca pantofii tai par uzati si murdari, incearca asta:

– taie in doua un cartof crud;

– freaca intreaga suprafata a pantofilor cu cele doua jumatati de cartof;

– lasa 5 minute sa actioneze zeama de la cartofi. In aceasta perioada, pantofii vor arata fara stralucire. E firesc sa se intample asta;

– dupa cele 5 minute de asteptare, sterge pielea pantofilor cu o carpa delicata si uscata. Pantofii preferati isi vor recapata stralucirea!

5. Curatarea argintului innegrit:

– taie cativa cartofi si fierbe-i;

– scoate cartofii. Vei avea nevoie doar de apa in care i-ai fiert;

– pune argintul innegrit in zeama de la cartofi;

– lasa argintul in acea zeama timp de o ora;

– scoate obiectul de argint din apa de cartofi si periaza-l cu o perie moale;

– clateste obiectul de argint abia curatat cu apa curata;

– lasa-l la uscat sau sterge-l cu un prosop de bucatarie.

6. Albirea axilelor. Daca pielea de la subrat a devenit intunecata, o poti albi cu ajutorul cartofilor. Nu te astepta la rezultate instante. Orice metoda de casa necesita timp. Metoda A:

– spala un cartof si taie-l felii;

– maseaza axilele cu feliile de cartofi timp de 3 minute;

– lasa sucul de la cartofi sa actioneze o jumatate de ora;

– clateste-te la subrat cu apa rece, apoi sterge-te cu un prosop.

Metoda B:

– da un cartof crud prin blender pana obtii o pasta omogena;

– aplica piureul de cartofi pe axile si lasa-l sa-si faca treaba timp de 10 minute;

– clateste zona cu apa rece si sterge-te cu un prosop.

– orice metoda ai alege, va trebui sa o repeti de doua ori pe zi timp de cel putin 4 saptamani pentru rezultate vizibile.

7. Eliminarea durerii de cap:

– spala si feliaza un cartof crud.

– aplica feliile de cartof pe tample si pe frunte, fixandu-le cu tifon;

– intinde-te pe pat si inchideti ochii;

– in cateva minute durerea de cap va disparea.

8. Tratarea ulcerului. Sucul de cartofi este plin de vitamine si minerale , inclusiv calciu, fosfor si vitamina C. Datorita acesto ingrediente, cartoful are capacitatea de a intari sistemul imunitar, oferind si alte beneficii organismului. De exemplu, oamenii de stiinta de la Universitatea din Manchester au descoperit ca sucul de cartofi contine o molecula care vindeca ulcerul si arsurile la stomac, putandchiar impiedice reproducerea bacteriilor din stomac. De asemenea, cartoful poate reduce colesterolul, scade predispozitia la cancer, amelioreaza constipatia si te poate ajuta sa pierzi in greutate. Ce trebuie sa faci:

– spala si curata un cartof crud;

– taie cartoful si da-l prin blender pana obtii o pasta cat mai lichida;

– strecoara pasta printr-o bucata de tifon pentru a extrage sucul;

– sucul de cartofi nu are cel mai bun gust, insa e suportabil. Pentru a imbunatati , totusi, gustul il poti combina cu suc obtinut dinlegumele preferate.

9. Tratarea pielii. Oricat de ciudat ar suna, cartofii sunt grozavi pentru piele. Antioxidantii , vitamina C si amidonul care se gasesc in cartof au rolul de ahidrata pielea, hranind-o, in egala masura, cu nutrientii necesari. Ce beneficii aduce caroful pielii:

– elimina cearcanele si pungile de sub ochi . Ia 2 felii de cartofi si pune-le peste pleoape tiimp de 10 pana la 15 minute. Spal-ate la finala cu apa rece pe fata;

– reduce acneea . Freaca o felie de cartof crud peste zona cu cosuri si lasa zeama sa actioneze peste noapte. De dimineata spala-te pe fata asa cum o faci in mod uzual. Acest tratament nu este instantaneu, asa ca repeta-l in fiecare zi pana cand obtii rezultatele dorite;

– combate punctele negre. Curata si amesteca un cartof in blender. Aplica pasta pe fata folosind miscari de masaj. Lasa pasta sa actioneze timp de 5 minute, apoi clateste-te cu apa rece;

– trateaza petele. Spala-ti fata cu putin suc de cartofi proaspat si rece. Lasa-l sa se usuce si curata apoi fata cu o carpa din material delicat;

– amelioreaza ranile provocate de intepaturile de insecte. Pur si simplu freacao bucata de cartof crud peste zona cu intepatura. Iesi apoi la aer. Repeta de mai multe ori pe zi;

– hidrateaza pielea si intarzie aparitia ridurilor. Rade un cartof intr-o farfuriuta. Adauga o lingura de miere si 2 linguri de ulei de masline. Aplica amestecul pe piele timp de 10 minute si apoi clateste-te cu apa rece;

– trateaza tenul gras . Rade un cartof curat decojit intr-o farfurie. Adauga putina apa organica de trandafiri si o lingurita de suc de lamaie. Aplica masca timp de 15-20 de minute, apoi clateste fata.

10. Curatarea geamurilor. Gata cu chimicalele aplicate pe ferestre! E suficient sa freeci o jumatate de cartof pe toata suprafata geamului si sa-l stergi cu o carpa uscata pana cand straluceste. Poti folosi de asemenea ziare mototolite pentru stergerea geamurilor.

11. Ingredient pentru comprese. Este cunoscut faptul ca atat caldura, cat si frigul au efecte incredibile atunci cand sunt aplicate sub forma de comprese: pot ameliora crampele, durerile musculare, pot imbunatati circulatia sangelui, pot ameliora durerea provocata de vanatai etc. Cartofii pot fi folositi cu succes atat in compresa calda, cat si in cea rece:

– infasoara o bucata de cartof rece(tinut la frigider, eventual) intr-un tifon;

– aplica tifonul pe vanataie. Va calma durerea;

– coace/fierbe un cartof;

– infasoara cartoful intr-o carpa si aplica-l pe piele ca o compresa fierbinte. Cartofii retin caldura, asa ca vei avea parte de o compresa calda minute bune.

Sursa

Citeste si: