Ceai de oregano beneficii. Efectul obținut în urma administrării leacului băbesc

Ceai de oregano beneficii. Efectul obținut în urma administrării leacului băbesc

Un ceai de oregano are multe beneficii pentru organism. Câteva tufe de oregano vă vor oferi flori parfumate care pot fi folosite pentru a face un ceai medicinal. Oregano este o plantă cu multe proprietăți medicinale și reprezintă o bună achiziție pentru trusa dumneavoastră de medicamente.

Oregano crește în sălbăticie, dar este și cultivat. În Franța și în multe alte țări europene, oregano este crescut în scop comercial. Oregano medicinal conține uleiuri esențiale, acid ascorbic și taninuri. Are efecte calmante, expectorante și diuretice.

Ceai de oregano beneficii. Pentru ce afecțiuni este recomandat remediul naturist

Oregano este utilizat eficient pentru prevenire și tratamentul bolilor respiratorii. Proprietățile expectorante ale oregano ajută la combaterea bronșitei și a tusei. De asemenea, medicamentul contribuie la tratarea tulburărilor digestive. Deosebit de eficientă este infuzia de plantă de oregano în combinație cu sunătoare.

Multe persoane administrează oregano pentru boli ale tractului biliar. Ceaiul cu oregano facilitează excreția de bilă. De asemenea, remediul este eficient pentru afecțiuni în zona cavitatății bucale. Gargara cu infuzie de oregano ameliorează durerile de gât, reduce inflamațiile din amigdalele anginei și este utilă pentru stomatită.

Mai mult decât atât, ceaiul este eficient pentru răceală și gripă. Datorită efectului diaforetic, ceaiul de oregano ameliorează febra, ajută la reducerea acesteia. În plus, un ceai de oregano poate fi administrat atunci când suferiți de probleme cu somnul. Ceaiul cu oregano are un efect calmant, se folosește în combinație pentru tratamentul insomniei.

Când să culegi oregano pentru uscare? Cum se infuzează oregano?

Pentru consum, frunzele plantei pot fi rupte pe măsură ce cresc. Cu toate acestea, pentru a păstra oregano în scopuri medicinale, acesta trebuie recoltat în timpul înfloririi, când planta conține cele mai multe dintre substanțele sale sănătoase. Perioada ideală este între iulie și august. În timpul celor două-trei săptămâni de înflorire, vârfurile tulpinilor trebuie tăiate în lungime de 15-25 cm.

Dorim să subliniem că oregano trebuie uscat imediat după recoltare, altfel își va pierde rapid utilitatea. Ca toate plantele care conțin uleiuri esențiale, oregano are nevoie de o uscare atentă. Cel mai bine este să folosiți o cameră întunecoasă și uscată, cum ar fi o mansardă sau un deshidrator casnic cu un sistem de uscare la umbră. Temperatura nu trebuie să depășească 35 °C, altfel uleiurile esențiale se vor evapora foarte repede.

Oregano se infuzează folosind 2 lingurițe de plantă cu 200 ml de apă clocotită și se lasă timp de 15-20 de minute. Acesta se consumă în cantitate de 1/3 cană de 3 ori pe zi. Nu se recomandă folosirea oregano în scop medicinal în hipertensiune, tahicardie, insuficiență cardiacă, ulcer gastric și duodenal, gastrită și în timpul sarcinii.

Pentru a te bucura de un ceai de oregano și de beneficiile oferite de acest condiment este important să cunoști cum poți păstra oregano. Oregano uscat se depozitează, de obicei, în pungi de hârtie sau în saci de pânză, separat de celelalte ierburi. În acest fel, planta va avea un termen de valabilitate de aproximativ 1-1,5 ani. Ierburile fără crenguțe pot fi depozitate în borcane de sticlă cu un capac etanș, acest lucru prelungește durata de depozitare la trei ani.

Sursa

Citeste si: