6 moduri în care poţi folosi zeama de la murături în scop terapeutic

Când vine vorba de proprietăţi terapeutice, zeama acră de la murături este ultimul lucru care ne trece prin minte! Mare păcat, însă, având în vedere că este o sursă extraordinară de electroliţi, antioxidanţi şi nutrienţi sănătoşi! Data viitoare când mănânci murături, nu mai arunca zeama.

Iată de ce:

1. Este superioară multor băuturi rehidratante pentru sportivi

Deşi unii atleţi de performanţă o folosesc cu succes pentru refacerea rezervei de electroliţi, nu există studii ştiinţifice care să ateste că zeama de murături posedă într-adevăr această proprietate. Mai mult, zeama de varză este folosită uneori la camera de gardă pentru stabilizarea pacienţilor cardiaci!

În decurs de 85 de secunde de la înghiţire, zeama de murături începe să restabilească echilibrul electrolitic, reducând astfel crampele. Rapiditatea de acţiune se datorează faptului că sodiul este introdus în corp alături de clorură de calciu şi oţet.

2. Previne sau tratează crampele musculare

Mulţumită clorurii de calciu şi oţetului, sodiul şi potasiul se absorb mult mai uşor şi mai repede. Atleţii de performanţă recurg deseori la această metodă pentru a preveni şi reduce crampele în urma antrenamentelor solicitante.

3. Calmează simptomele sindromului picioarelor neliniştite (RLS)

Potrivit mărturiilor, o singură înghiţitură de zeamă de murături poate linişti tremuratul picioarelor la pacienţii cu RLS. Deşi nu există încă dovezi ştiinţifice concludente în acest sens, rezultatele empirice sugerează că metoda merită încercată!

4. Vindecă deranjamentele stomacale

Ştiu că pare ciudat şi contraintuitiv să bei zeamă de murături când ai diaree şi arsuri la stomac, dar metoda chiar ajută la calmarea simptomelor. O altă metodă recomandată de cititori constă în folosirea de oţet cu miere.

5. Previne mahmureala şi acoperă mirosul de alcool

Pentru faptul că acoperă mirosul de alcool, este o metodă folosită tot mai des de adolescenţii care vor să ascundă faptul că au consumat băuturi alcoolice. Din moment ce zeama de murături echilibrează nivelurile electroliţilor, poate fi consumată şi ca mijloc de prevenire sau tratare a mahmurelii.

6. Este o foarte bună sursă de antioxidanţi şi nutrienţi

Săracă în calorii, dar bogată în electroliţi, vitamina C şi calciu, zeama de murături este o băutură grozavă pentru întărirea sănătăţii şi gestionarea greutăţii corporale. Calitatea acidă a băuturii face ca antioxidanţii şi nutrienţii introduşi în organism să fie şi mai uşor de asimilat.

Moduri recomandate de a consuma zeamă de murături!

Amestecă 100 ml de zeamă de murături cu apă ca să obţii o băutură electrolitică ieftină şi eficientă.

– Adaugă zeamă de murături la toate mâncărurile care pot fi asezonate cu acrituri.
– Iaurtul în combinaţie cu zeamă de murături este o foarte bună armă pentru slăbit.
– Adaug-o la marinade şi serveşte-o alături de carne de pui sau de peşte.
– Foloseşte-o ca dressing pentru salate.

Care sunt contraindicaţiile acestei practici?

La fel ca în cazul oricărui medicament sau supliment alimentar, se recomandă să ceri sfatul medicului de familie înainte să începi să consumi zeamă de murături. Deşi nu există efecte secundare grave, consumul acestei băuturi poate înrăutăţi anumite boli şi afecţiuni existente.

– Nu o consuma dacă ţii regim cu alimente sărace în sodiu.
– Nu se recomandă în cazurile de gută.
– Dacă urmezi tratamente medicamentoase, cere sfatul medicului sau farmacistului cu privire la interacţiunile posibile.

Sursa

Citeste si: