In ce vase este bine sa gatim si de ce sa ne ferim

V-ati gandit vreodata ca e important nu numai ce mancam, ci si in ce gatim ce mancam? Cum alegeti oalele in care preparati mancarea acasa: dupa brand, dupa experienta mamelor voastre, dupa format, dupa volum, dupa culori? Printre criteriile inerente pe care le aveti, v-ati propus vreodata sa alegeti oalele si dupa cat de sanatos este sa gatiti in ele? Toti am incercat de-a lungul timpului diverse oale pentru gatit atat in cuptor, cat si pe aragaz. Am folosit ce a fost la moda si ceea ce era promovat mai intens de catre producatori sau retalieri, fara sa ne gandim ca aceste vase afecteaza si calitatea preparatelor si ca, din cauza materialelor din care sunt facute, e posibil sa facem transfer de chimicale in mancarea pregatita.

CE ESTE DE EVITAT
  1. Vasele de aluminiu

Vasele din aluminiu conduc uniform caldura si sunt preferate de multi producatori industriali. Dar aluminiul poate ajunge in compozitia mancarurilor preparate termic si se poate depune in special in structurile nervoase. Exista numeroase studii care indica faptul ca aluminiul poate contribui la aparitia bolii Alzheimer. Aluminiul este inclus pe lista celor mai nocive 200 de substante toxice, realizata de Departamentul de sănătate al SUA (U.S. Department of Health and Human Services). Pe piata, exista vase de gatit din aluminiu acoperite cu teflon sau ceramica. Acestea nu permit aluminiului sa intre in contact cu mancarea decat în cazul unei deteriorari (zgarieturi). Asadar, odata ce invelisul a fost deteriorat, nu mai folositi vasul.

  1. Vasele de teflonIn privinta teflonului exista deja controverse pe piata. Au aparut studii care fac legatura intre teflon si diverse tipuri de cancer. Motivul este prezenta acidului perfluorooctanoic sau PFOA, dar si a cadmiului si plumbului. Agentia de Protectie a Mediului din SUA a introdus deja pe lista substantelor periculoase PFOA si a cerut companiilor sa inlocuiasca PFOA cu alte materiale.
  2. Vasele din cupru

Vasele din cupru sunt, de asemenea, de evitat. Cuprul este necesar in alimentatia umana, iar limita maxima este de 10 miligrame zilnic. Dar o cantitate mare de cupru poate iesi din vasul de gatit sub influenta caldurii. Se stie ca alimentele cu aciditate ridicata favorizeaza absorbtia cuprului. Asadar, exista riscul intoxicarii.

ALTE PERICOLE

Cuptorul cu microunde

Indiferent de vasul în care ati gatit, nu incalziti mancarea la microunde.
Microundele incalzesc rapid mancarea, dar, in acelasi timp, altereaza glucidele, lipidele, proteinele, vitaminele si enzimele, iar radiatiile emanate cresc si de 10-12 ori cantitatea de bisfenol A dintr-un recipient de plastic. Bisfenolul A este o substanta chimica responsabila de aparitia cancerului, a astmului, a disfunctiei erectile, ori a maladiilor precum ADHD sau diabet. Din pacate, intrarea in contact cu aceasta substanta este greu de evitat fiind prezenta in multe din produsele pe care ultilizam zilnic precum, recicipentele de apa, conserve, doze de suc si de bere cat si in produsele de curatenie, detergenti, periuta de dinti si produsele cosmetice.

Folia de aluminiu

Folosirea foliei de aluminiu la gatit este de eviatat deoarece ionii de aluminiu pot ajunge in alimente si, odata ingerati, au un efect toxic, in special asupra creierului. In top se afla afectiunile neurovegetative precum Alzheimer, Parkinson, anemie, afectiuni pulmonare. In plus, impiedicaă absorbtia calciului, crescand astfel riscul de osteoporoza sau alte boli ale oaselor.

CELE MAI BUNE VASE PENTRU GATIT

Oale din inox (otel inoxidabil)

Inoxul este stabil la temperaturi ridicate, nu elibereaza substante nocive in alimente si putem gasi o multitudine de forme si modele de oale din inox in comert adecvate necesitatilor noastre. Alegeti vase cu pereti si baza groase  pentru a preintampina pierderile de caldura.

Pentru a nu zgaria oalele, nu folositi spatule, linguri sau alte instrumente din inox si alegeti in schimb linguri sau spatule din lemn. In micile zgaraieturi se pot refugia bacterii care risca sa ajunga in alimente.

Vasele de inox trebuie sa fie neaparat de calitate. Daca sunt de calitate proasta, ele permit nichelului si cromului sa se amestece cu mancarea, fapt ceea ce duce in timp la probleme de sanatate. Se pare ca cel mai bun inox este 316 Ti, care are 18% crom si 10% nichel, iar aceste vase sunt singurele de inox din lume care nu elimina in mancarea gatita chimicale.

Branduri: Bohmann, Peterhof, Zwilling Joy, Renberg, Kring Solaris, Calve, Demeyere.

 Vase smaltuite / emailate

Vasul smaltuit este realizat de obicei dintr-un metal (otel, fonta etc.) acoperit cu o glazura sticloasa emailata. Emailul este unul dintre cele mai sanatoase materiale din care pot fi confectionate vasele de gatit. Este complet antibacterian, complet inert daca este intact, indiferent de temperatura la care se gateste, nu este atacat de acizii din alimente, nu retine resturi alimentare sau mirosuri, putand fi uşor curatat şi sterilizat prin fierbere.
E important sa cumparam vase cu un strat suficient de gros de email, astfel incat sa reziste in timp, deoarece se poate ciobi. Nu se recomanda folosirea lor daca s-au desprins bucatele de smalt pentru ca mancarea poate reactiona cu metalul din interior.

Vase de gatit din sticla sau jena

Sticla este un material inert, ceea ce inseamna ca nu va interactiona cu alimentele, nici chiar si a celor acide, prin urmare vasele din sticla sunt printre cele mai indicate pentru gatit.

Dezavantajul vaselor de sticla este ca se pot crapa la temperaturi ridicate sau atunci cand le lovim accidental. Vasele de tip jena sunt făcute dintr-o sticla tratata astfel incat sa reziste la temperaturi mari si sa nu se sparga usor.

Ele distribuie uniform caldura si se folosesc în special pentru gatitul la cuptor, pentru prepararea fripturilor, legumelor sau a deserturilor. Nu afecteaza absolut deloc gustul mancarii, sunt usor de curatat si antibacteriene. Sunt alegerea mea pentru gatirea budincilor la cuptor.

Vase din lut sau ceramica

Vasele din lut sau ceramica sunt cele mai sanatoase vase pentru gatit. Sunt inerte, nonreactive si emit o caldura de tip infrarosu, cea mai eficienta si benefica pentru gatit, mai ales in suc propriu sau pentru copt.

Ceramica rezista la temperaturi foarte ridicate la cuptor.

Desi multe persoane cred ca nu pot fi folosite decat in cuptor, exista vase ceramice groase, de buna calitate, care se pot utiliza si pe flacara deschisa. Se recomanda temperaturi medii de utilizare.

Este bine sa nu cumparati vase pictate pe interior sau sa alegeti culori mai neutre deoarece vopseaua viu colorata poate contine urme de plumb sau cadmiu. Alegeti producatori din UE, nu vase de ceramica produse in China pentru ca au existat situatii in care au fost identificate asemenea substante nocive in vopseaua sau stratul de glazura al acestora. In cazul producatorilor din Europa cantitatile acestor substante sunt atent masurate si vasele nu pot fi comercializate daca anumite procente depasesc valorile admise.

Branduri: Vabene, Luigi Ferrero, Emile Henry

Vasele din fonta

Vasele din fonta sunt foarte rezistente, retin caldura si o distribuie uniform, rezista foarte bine la calduri inalte – sunt la fel de bune si in cuptor si pe aragaz, iar in timp, datorita utilizarii, dezvoltă o suprafata non-aderenta care este mai durabila decat cea de teflon.

Branduri: OTI, Gers, Heinner.

Sursa