9 lucruri ciudate pe care corpul le face pentru a ne proteja

Corpul nostru este format dintr-o colecție complexă de numeroase cicluri biologice și sisteme care pot fi adesea dificil de înțeles. Setul de mecanisme de apărare ale organismului constituie un astfel de sistem. Acest mecanism ne apără de tot ce este rău 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Sunt 9 lucruri fascinante pe care corpul tău le face. Iată despre ce este vorba:

Căscatul

Principalul scop al căscatului este să liniștească creierul după ce a fost prea solicitat.

Strănutul

De regulă strănutăm atunci când căile nazale sunt pline de prea mulți alergeni, microbi, praf sau alte lucruri care provoacă o iritație. Strănutul ne ajută să scăpăm de acest ”gunoi”.

Întinsul

Ne întindem din instinct pentru a ne relaxa corpul după o zi grea. În același timp, întinsul ajută mușchii, îmbunătățește circulația sângelui și ne dă o stare mai bună.

Sughițul

Când mâncăm în grabă, înghițim bucăți mari de mâncare, sau mâncăm prea mult nervul pneumogastric se irită. Acesta este în legătură strânsă cu stomacul și diafragma. Rezultatul este sughițul.

Mioclonii

Este vorba despre sentimentul acela ciudat pe care îl ai în timp ce dormi; ca și cum ai fi electrocutat pentru o secundă și tresari. În acest moment toți mușchii se mișcă atât de tare, încât ai senzația că aproape cazi din pat. Acest fenomen este rezultatul faptului că atunci când adormi scade rapiditatea respirației, pulsul scade și el și mușchii se relaxează. Creierul consideră că ești pe moarte, așa că încearcă să te trezească oarecum.

Încrețitul pielii

Aceste șanțuri apar pe piele și joacă un rol important. Acest fenomen este cauzat de faptul că atunci când organismul se confruntă cu p cantitate mai mare de umiditate înțelege că mediul poate deveni alunecos. Astfel pielea de pe mâini imediat începe să se schimbe într-un mod care te ajută să te prinzi.

Pierderea memoriei

Pierderile de memorie au loc mai mult după experiențe neplăcute. Creierul nostru șterge orice moment neplăcut din memoria noastră.

Pielea de ”găină”

Prima funcție a acestui fenomen este de a reduce căldura pe care corpul o pierde prin pori. Asta ne ajută să ne încălzim în condiții nu tocmai prielnice.

Lacrimile

Pe lângă faptul că protejează membrana mucoasă a ochiului atunci când obiecte străine vor să pătrundă în ochi, lacrimile reprezintă și un instrument de apărare emoțională. Oamenii de știință cred că în situațiile de stres corpul crează o nouă sursă puternică care distrage persoana de la durerea pe care o simte.

Acestea sunt doar câteva motive pentru care ar trebui să-i mulțumim corpului pentru că lucrează în fiecare zi pentru a ne relaxa.

Sursa

Citeste si: