Tot ce trebuie să știi despre coenzima Q10 (cea mai puternică substanță anti-age)

Tot ce trebuie să știi despre coenzima Q10 (cea mai puternică substanță anti-age)

Cu siguranţă ai auzit despre coenzima Q10. Cel mai probabil, în publicitatea produselor cosmetice – adesea coenzima Q10 este adăugată în preparatele cu efect de întinerire. Totuşi, ce este ea? Vitamină? Enzimă? Grăsime? Astăzi vom afla acest lucru.

Coenzima Q10 (a doua denumire este ubiquinon) a fost descoperită în anul 1955. La sfârșitul deceniului oamenii de știință deja au reuşit să determine structura chimică a ei și să creeze primele medicamente cu această substanță. În anul 1965, medicamentele au fost aplicate cu succes pentru tratamentul complex al bolilor cardiovasculare și de atunci constituie parte integrantă a profilaxiei și tratamentului tulburărilor cardiovasculare.

În 1978, biochimistul englez Peter Mitchell a fost distins cu Premiul Nobel pentru chimie pentru descoperirile legate de ubiquinonă, iar în 1997 a fost inaugurat Centrul internațional de studiere a acestei substanţe.

În corpul uman, ubiquinona este sintetizată de celulele hepatice. Procesul de sinteză este destul de complex – are loc în 17 etape. Pentru ca procesul să decurgă cum se cuvine organismul trebuie să fie aprovizionat cu numeroase substanţe – vitaminele B2, B3, B6, B12, C, acid pantotenic, precum și aminoacidul tirozina.

Cauzele reducerii concentrației de ubiquinonă în organism:

  • Vârsta.

Coenzima Q10 este secretată în corpul uman în mod constant, începând de la naştere, însă după vârsta de 30 de ani, sinteza acesteia începe să scadă și la vârsta de 40 de ani ajunge la un nivel minim.

  • Funcţia hepatică redusă.

Vârsta nu este singura cauză a reducerii secreţiei de ubiquinonă. Dacă funcția hepatică este redusă, de exemplu, ficatul este îmbâcsit cu grăsime, atunci îi va fi dificil să sintetizeze coenzima Q10, chiar dacă ai doar 20 de ani.

  • Insuficienţa substanțelor implicate în sinteză în alimentaţie.

Dacă vei asigura un aport insuficient de vitamine B, C şi altele, ficatul nu va avea din ce produce ubiquinonă.

  • Administrare de statine.

Statinele sunt preparate, care reduc colesterolul în sânge. Acestea reduc sinteza coenzimei Q10 și nu afectează dezvoltarea aterosclerozei.

Ubiquinona într-o cantitate mică se găsește practic în toate țesuturile corpului, mai exact în mitocondrii. În cea mai mare cantitate se regăseşte în inimă și ficat, care nu pot să existe fără ea. Să examinăm detaliat proprietăţile de bază ale acesteia.

Tot ce trebuie să știi despre coenzima Q10 (cea mai puternică substanță anti-age)

1. Generarea de energie.

Coenzima Q10 are un rol principal în sinteza moleculei ATP, adică 95% din energia celulară este produsă cu implicarea acestei substanțe. În cazul insuficienţei de coenzimă Q10, toate procesele metabolice încetinesc.

2.Îmbunătăţirea funcţiei cardiace.

Coenzima Q10 îmbunătățește activitatea inimii, reduce colesterolul rău în sânge, normalizează tensiunea, îmbunătăţeşte rezistența, participă la regenerarea celulelor sanguine și îmbunătățește calitatea vieții în ansamblu, de exemplu, anume datorită ei nu te sufoci în avion.

3.Îmbunătăţeşte imunitatea.

Coenzima Q10 sporeşte în serul sangvinic numărul de celule imune imunoglobulina G și îmbunătățește starea glandei timus, unde are loc maturarea grupului de celule imune.

4.Eliminarea radicalilor liberi.

Radicalii liberi sunt compuşi, care distrug celulele. Numărul lor în organism crește în timpul inflamațiilor cronice, stresului, atmosferei poluate, a radiațiilor ultraviolete, precum și atunci când sunt ingerate cu alimentele. Coenzima Q10 ajută la evacuarea acestor compuși.

5.Îmbunătățirea metabolismului glucidic.

Ubiquinona are grijă ca organismul să utilizeze carbohidrații ca sursă de energie şi previne depunerea lor sub formă de grăsime. De asemenea, el ajută organismul în cazul sindromului metabolic (sindrom de rezistență la insulină) și în caz de diabet zaharat de tip 1 și 2.

Capacitatea coenzimei Q10 de a elimina radicalii liberi, de a întări imunitatea și de a accelera procesele metabolice îl face o substanță anti-age care încetinește procesul de îmbătrânire. Cred că deja e clar că coenzima Q10 din crema de față nu-şi face efectul.

Ce este de făcut, dacă având o alimentaţie ideală, care asigură organismul cu substanțele necesare pentru sinteza coenzimei Q10, aceasta încetează să mai fie secretată către vârsta de 40 de ani? Doar să consumi suplimente nutritive.

Norma zilnică de ubiquinonă începe de la 30 mg și ajunge la 300 mg în funcție de scopurile urmărite, de stare de sănătate și de stilul de viață. Este imposibil de a o obţine din alimente, deoarece se conţine în cantităţi minime în ele. De exemplu, pentru a obține 30 mg de ubiquinonă din hrană, ar trebui să consumi 700 g de carne.

Tu decizi dacă să îmbogățești alimentaţia cu coenzima Q10 sub formă de suplimente nutritive pentru a menține tinerețea, dar există situații în care un medic competent ar trebui să recomande să o adaogi în raţia ta zilnică: distrofii musculare, boli cardiace, obezitate, boli ale sistemului respirator, diabet, sterilitate, stomatită, parodontoză şi alte boli ale cavității bucale, schimbările legate de vârstă și multe altele.

Contraindicații: boli oncologice (deși există oameni de știință care au demonstrat contrariul). În cazul bolilor autoimune, acesta poate fi administrat într-o doză corespunzătoare.

Coenzima Q10 este un elixir al tinereții, care prelungește viața și îmbunătățește calitatea ei (nu ne place prea mult această expresie, dar aici se potrivește perfect). Începând de la 40 de ani, aceasta trebuie administrată zilnic. Dar ai putea începe şi mai devreme dacă bănuieşti că organismul produce această substanță în cantități insuficiente. Ajută-ţi organismul.

Sursa