Stimularea memoriei dupa metoda grecilor antici

Neurologii au scanat creierul a 23 de “campioni mondiali la memorie exceptionala”, incercand sa descopere secretul memoriei lor impresionante. Aplicand aceste rezultate, le-a reusit sa imbunatateasca memoria oamenilor cu aptitudini obisnuite in decurs de doar 40 de zile. 

Chiar si dumneavoastra puteti incerca aceste metode, utilizate in studiu si publicate in revista stiintifica “Neuron”.

Cercetatorii de la Universitatea Radboud din Olanda au inceput de la studierea creierului oamenilor cu o memorie exceptionala, utilizand tomografe structurale. Spre uimirea acestora, scanarea a aratat ca structura fizica a creierului acestor oameni nu avea deosebiri mari fata de oamenii cu capacitati medii de memorare. In schimb, au observat diferente mari in sistemul de interactiune al creierului.

Oamenii cu o memorie fenomenala au relatat ca au niste strategii mnemotehnice de insusire, pentru a-si ascuti aptitudinile de memorare. Aceasta i-a facut pe savanti sa reflecteze: oare ar putea orice om de rand sa-si imbunatateasca memoria prin antrenament si sa obtina niste capacitati “supraumane” de memorizare.

Ei au adunat 51 de oameni cu abilitati obisnuite de memorare si au aplicat “Metoda Loci”. Aceasta metoda a fost propusa pentru prima data de grecii si romanii antici, iar Loci inseamna «loc».  Ideea consta in asocierea elementelor pe care doresti sa ti le amintesti mai tarziu cu locuri dintr-o camera, cladire sau strada. Apoi, pentru a accesa informatia, trebuie sa parcurgi mental “calea amintirilor” si sa vizualizezi locurile. Daca metoda functioneaza, atunci informatia pe care ai stocat-o in diferite locuri va reveni odata cu amintirea locatiei.

Antrenamentul se defasura 30 de minute pe zi in decurs de 40 de zile. Pana la inceputul acestui experiment participantii isi puteau aminti in mediu 26 – 30 de cuvinte. Ulterior – isi aminteau in mediu 65 de cuvinte.