Efectele pe care le are lectura asupra creierului tău

Am scris despre cât de important este să-ți faci timp pentru lectură și am venit cu sfaturi despre cum să crești randamentul cărților citite într-un an, dar n-am scris niciodată despre efectele pe care îl are cititul asupra creierului nostru.

De-a lungul timpului, oamenii de știință au confirmat că lectura reduce stresul, scade ritmul cardiac și tensiunea arterială. În plus, lectura îmbunătățește memoria și sporește abilitățile empatice. Iar într-un final, cititul poate prelungi durata vieții.

Deci cum face mai exact lectura toate aceste lucruri? Totul începe cu creierul, scriu cei de la Bustle.

1. Cititul crește conexiunile creierului

Mulți dintre noi spun deseori că o carte le-a schimbat viața, dar știați voi că o carte poate schimba de fapt creierul? Cercetătorii de la Universitatea Emory au descoperit că lectura schimbă creierul nu doar în timpul participării la activitate, dar și în stare de repaus. Ce înseamnă asta? Potrivit studiului, atunci când citim, conexiunile din cortexul stâng al creierului – zona asociată cu recepția lingvistică – este intensificată. Mai mult, această activitate intensificată continuă câteva zile și după ce ai terminat de citit.

 

2. Pune cititorii în pielea personajelor la mod figurat și biologic

Potrivit aceluiași studiu, lectura nu doar stimulează conexiunile în cortexul stâng al creierului, dar crește, de asemenea, și activitatea sulcusului șanțului central cerebral sau în regiunea responsabilă de activitatea motorie senzorială primară. Când citim, neuronii din această regiune se activizează nu doar pentru a citi acțiunea din carte, dar și pentru a trăi experiențele descrise acolo.

De exemplu, dacă citiți un pasaj din Harry Potter unde acesta fuge de Cap de Mort, neuronii asociați cu actul fizic de alergare sunt de fapt activi. Astfel, cititul nu te pune numai în mod figurat în pielea altcuiva, ci o face literalmente prin biologia creierului.

 

3. Sporește crearea substanței albe

Cercetătorii Timothy Keller și Marcel Just au descoperit, în 2009, că lectura intensă, în cazul copiilor, sporește crearea substanței albe și îmbunătățește comunicarea în creier. Rezultatele sugerează că deficitul de lectură la copii poate indica probleme specifice în circuitele creierului care pot fi tratate și îmbunătățite prin citire.

 

4. Crește capacitatea memoriei

Lectura implică mai multe funcții ale creierului, inclusiv procesele vizuale și auditive, conștientizarea fonică, înțelegerea și multe altele. Potrivit cercetărilor de la Laboratoarele Haskins, citirea, spre deosebire de vizionarea televizorului, oferă creierului mai mult timp pentru a se opri, gândi, procesa și imagina narațiunea. Această activitate mentală crescută ajută la menținerea atenției, exact în modul în care exercițiile de greutate ajută la tonifierea mușchilor. Citirea și procesarea a ceea ce este scris sporește activitatea creierului.

 

5. Extinde intervalul de atenție al cititorului

Cititul nu numai că îmbunătățește memoria, ci și mărește atenția. Din cauza stilului narativ secvențial al celor mai multe cărți – început, mijloc și sfârșit – creierul este încurajat să gândească, în mod similar, în succesiune și nu va căuta să se oprească la fiecare detaliu, dar va petrece mai mult timp gândindu-se la construcția istoriei.

Sursa