6 Lucruri fascinante care se întâmplă cu corpul tau in timp ce dormi

1.Mușchii sunt paralizați

Când intri în somnul REM (Rapid Eye Movement), care este cel mai profund somn, muschii membrelor tale sunt paralizați complet și este temporar imposibil să se miște.
Există o tulburare de somn în care această paralizie este menținută pentru câteva secunde sau minute după trezire. Acest sentiment infricosator de paralizie este experimentat de persoanele cu narcolepsie când își deschid ochii după ce se trezesc.

2.Ochii se misca la viteza maxima

Toate fazele somnului servesc unui scop specific de a vă menține corpul și creierul sănătos și relaxat. Există cinci etape de somn; fiecare este mai adâncă decât cea anterioară, iar atunci când trecem prin toate cele cinci faze, ciclul începe din nou. Ultimul (REM) este cel mai activ și începe in aproximativ 60 sau 90 de minute după ce adormiți. În această etapă, ochii se mișcă cu viteză maximă înapoi și înainte, fără să fiți conștienți de aceasta, deoarece mintea voastră se concentrează asupra a ceea ce visezi.

3.Se eliberează un hormon de creștere

HGH hormonul, cunoscut sub numele de hormon de creștere uman, este responsabil pentru a permite oaseleor, mușchilor și țesuturilor să se regenereze. Când dormi, producția acestei substanțe este activată in tot corpul. Acesta contribuie la vindecarea rănilor și la reînnoirea celulelor. Când suntem tineri, acest hormon promovează creșterea și are multe alte efecte asupra organismului. Din acest motiv, se poate spune că suntem mai înalți când dormim.

4. Scarsnitul dintilor

Acest fenomen se numește bruxism. Nu se întâmplă cu toții, dar unii oameni se pot trezi cu durere puternică la nivelul maxilarului după ce își scarasnesc dinții noaptea. Bruxismul poate avea o origine morfologică care apare ca urmare a unei nealiniere a maxilarului. Poate fi și psihologic – este o modalitate de a elibera tensiunea emoțională și stresul acumulat în timpul zilei. Cu toate acestea, studiile nu au reușit încă să identifice de ce unii oameni nu au niciodata o astfel experiență, in timp ce altii sufera de acest fenomen.

5. Creierul tău eliberează informații acumulate și face povestiri

Modul în care se formează visele noastre rămâne un mister științific. Astăzi știm că creierul nostru construiește vise din amintirile prezente în viața noastră de zi cu zi și în materialul nostru profund subconștient. Astfel, experiențele recente se combină cu informațiile pe care le-am păstrat ani de zile: amintiri, traume, emoții și sentimente, pentru a crea vise misterioase și uneori absurde. Cu toate acestea, nu este încă posibil să se determine de ce mintea noastră călătorește în anumite locuri pe timp de noapte sau de ce alege anumite amintiri, culori, voci, scene sau oameni. În ciuda progreselor majore ale științei, visele rămân un puzzle mare, care încă nu trebuie rezolvat.

6. Creierul se detoxifică

Cercetătorii de la Universitatea din Rochester au descoperit că, în timpul somnului, creierul tău elimină ”deșeurile” care se acumulează în timpul zilei. Mecanismul care este activat atunci când dormim se numește sistemul glifatic, iar atunci când acesta se oprește, permite creierului să renunțe la informații inutile și să acumuleze lucrurile pe care le consideră vitale și să reînnoiască conexiunile.

SURSA

Mai citeste si: